Keskusteluapua tietomurron kohteiksi joutuneille

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto järkyttää rikoksen uhreja ja heidän läheisiään sekä laajemmin myös muita suomalaisia. Rikos on kohdistunut ihmisten kaikkein herkimpiin ja yksityisimpiin asioihin ja herättänyt monissa huolta ja ahdistusta. Kangasniemen seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua heille, joita tietomurtorikos koskettaa. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. 

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, muista, ettet ole tehnyt mitään väärää. Ammattiavun puoleen kääntyminen ei ole häpeä, vaan osoittaa rohkeutta kohdata ja käsitellä vaikeita asioita. Älä jää yksin. Tee tilanteesta rikosilmoitus poliisille. Tilanteessa auttaa myös rikosuhripäivystys, jonne voit soittaa numeroon 116 006 (ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14). Puhelu rikosuhripäivystykseen on maksuton. 

Lisää apua löydät myös seuraavilta nettisivuilta:
-    Rikosuhripäivystys (www.riku.fi) kohdasta ”Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon ”
-    Tietosuojavaltuutetun toimisto (www.tietosuoja.fi) kohdasta ”Neuvoja tietovuodon kohteeksi joutuneille”

Seurakunnan keskusteluapu

Kangasniemen seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua rikoksen uhreille ja tilanteesta järkyttyneille. Olemme sinua varten. Ota rohkeasti yhteyttä!

Kirkkoherra Matti Tolvanen 0400 143 601
Seurakuntapastori Tuula Suuronen 0400 143 603
Seurakuntapastori Maini Salmi 0400 143 602
Diakoni Kaisa Käräjämies-Reinilä 0400 143 606
Diakoni Outi Virtakallio 0400 143 605

Työntekijöitämme sitoo vaitiolovelvollisuus.

Voit myös soittaa Palvelevaan puhelimeen 0400 221 180 klo 18-24. Lisää tietoa www.kirkonkeskusteluapua.fi
 


Olemme muuttaneet

Postiosoite on muuttunut. Uusi osoite on Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi. Viraston avaamisesta asiakkaille tullaan tiedottamaan myöhemmin. 

Jumalanpalvelukset, kirkolliset toimitukset ja muut kirkossa järjestettävät tilaisuudet

Jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) ja konserteissa suositellaan käytettäväksi KASVOMASKIA.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu on tilaisuuden järjestäjällä.

Ehtoollisen vietto

Seurakuntien ehtoollisen vietossa noudatetaan Mikkelin hiippakunnassa 1.6.2020 alkaen seuraavia hygieniaperiaatteita:

Terveys: Pappi ja muut jumalanpalveluksen toimittajat tulevat töihin vain ja ainoastaan terveinä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijällä ei saa olla COVID-19 -infektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

Turvavälit: Kirkon jokaisella ovella on käsien desinfiointipiste ja ohje turvaväleistä sekä yskimis- ja aivastamishygieniasta. Kirkossa istutaan riittävän väljästi eli joka toisessa penkkirivissä 1-2 metrin turvavälein. Tämä ei koske saman perheen jäseniä.

Käsihygienia: Pappi ja kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat pesevät välittömästi ennen jumalanpalveluksen alkua kätensä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Ennen ehtoollispöydän valmistamista liturgina toimiva pappi puhdistaa kätensä desinfiointiaineella. Kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat desinfioivat kätensä alttarille tullessaan.

Ehtoollisen jakaminen: Seurakuntalaiset tulevat ehtoollispöytään yksitellen tai perhekunnittain, desinfioivat kätensä ja  ottavat ehtoollispikarin erilliseltä pöydältä. Ehtoollisleipä jaetaan seurakuntalaisen kämmenelle niin, että käsien koskettamista vältetään. Ehtoollisviini jaetaan maljasta seurakuntalaisen kädessä olevaan yksityispikariin. Ehtoollisen jakajat käyttävät kasvomaskeja.

Sakramentin nauttimisen jälkeen poistutaan siten, ettei kuoriosaan synny ruuhkaa. Riskienhallinnan kannalta ei ole olennaista merkitystä, vaikka turvaväli alittuisi hetkellisesti esimerkiksi ohi kuljettaessa. Poistuessaan seurakuntalainen jättää pikarin toiselle erilliselle pöydälle.

Messun liturgi antaa seurakuntalaisille vielä käytännön ohjeet ennen ehtoollisen jakamista.

Ehtoolliselle voi tulla myös pyytämään siunausta sakramentin nauttimisen sijasta.

Muuta huomioitavaa jumalanpalveluksissa ja kirkkotilassa

Koronavirukset leviävät pääasiassa pisaroiden välityksellä. Pisaratartunnan mahdollisuutta torjutaan huolehtimalla turvaväleistä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta se ei ole merkittävä. Siksi kirkossa olevia virsikirjoja voidaan käyttää jumalanpalveluksissa. Hautajaisissa, joita saattaa olla samana päivänä useampia, sekä vihkimisissä ja kasteissa käytetään kuitenkin virsimonisteita.

Messut lähetetään suorana facebook- ja verkkosivujen kautta 1.6.2020 jälkeenkin. Jumalanpalvelus kuvataan niin, ettei seurakuntalaisia näy lähetyksessä.

 

Näitä ohjeita päivitetään tarvittaessa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan seurakunnan kotisivuilla ja paikallislehdessä.

Matti Tolvanen
kirkkoherra

 


Adventin valoa

Koko yhteiskunta seurakunnat mukaan lukien elää koronan varjossa. Huolestuttavat uutiset taudin leviämisestä omallakin paikkakunnallamme pelottavat monia. Millainen tuleva vuosi tulee olemaan, sitä emme tiedä. Varmaa kuitenkin on, että koronan varjossa tulemme astumaan  vuoteen 2021.

Keskellä huolta ja pelkoa on hyvä muistaa, että hämärän ja pimeyden keskellä on olemassa ikuinen Valo, joka ei koskaan sammu. Tuo valo on Herramme Jeesus Kristus. Hän sanoo: ”Minä olen maailman valo. Joka minua seuraa, se ei pimeässä vaella”.

Tästä Kristus-valosta julistavat kirkkomme uudet kirkkotekstiilit. Adventin aattona saimme käyttöömme valkeat tekstiilit. Alttarivaate, antependium, on valoa täynnä. Siinä on kuvattuna Puulan maisema. Keskellä alttarivaatetta on Kristuksen symboli, kreikan kielen ensimmäinen kirjain A ja viimeinen kirjain O. Kaikki on hänen vallassaan. 

Adventinaika on paastonaika. Nyt on hyvä miettiä, miten tämän ajan käytämme. Luopuisinko jostain sellaisesta, joka ei ole välttämätöntä elämälle? Kuka juuri nyt tarvitsee puhelinsoittoani? Jospa sittenkin lähtisin sunnuntaisin kirkkoon etsimään tietä Kristuksen seimen luo?

Toivotan teille ja perheillenne siunattua adventinaikaa. Pidetään turvavälit ja käytetään maskeja.

Matti Tolvanen
kirkkoherra

 


Diakoniatyön puhelinpäivystys

Diakoniatyöntekijät päivystävät ma-pe klo 9-15.

Diakoni Kaisa Käräjämies-Reinilä, puh. 0400 143 606

Diakoni Outi Virtakallio, puh. 0400 143 605

 

Palveleva puhelin palvelee joka ilta klo 18-24 numerossa 0400 221 180. Lisätietoa palvelevasta puhelimesta ja chatistä löydät tämän linkin takaa.