Kolumbialainen tyttö, kuva: Meeri Koutaniemi

Lähetys- ja avustustyö

 

Kangasniemen seurakunta on mukana Kristuksen antamassa tehtävässä viedä evankeliumi kaikkialle maailmaan. Tämän tehtävän toteuttamiseen tarvitaan niitä, jotka lähtevät ja niitä jotka lähettävät. Me seurakuntana olemme lähettäjiä. Tule ja anna lahjoistasi Jumalan valtakunnan työhön!

Lähetyspiirien vetäjät, vapaaehtoiset vastuunkantajat, vastuuryhmän jäsenet ja kaikki seurakuntalaiset muodostavat seurakuntamme lähetystyön lähettäjäjoukon.

Seurakunnan työntekijöinä lähetystyötä koordinoivat

vt. kirkkoherra Ville Tikkanen, puh. 0400 143 601 ja lähetyssihteeri Outi Virtakallio, puh. 0400 143 605.

 

NIMIKKOLÄHETTEJÄMME OVAT:

 

IISAKKI SAARI on seurakuntamme nimikkolähetti Lähetyslentäjistä (MAF Suomi).

 

Lentäjä Iisakki Saari on läpäissyt MAF:n lähetyslentäjäksi vaadittavat arviointilennot ja soveltuvuuskokeet. Syksyllä hän lähtee palvelukseen Tansaniaan. Lue kuvan alta, millainen on ollut Iisakin matka lähetyslentäjäksi ja mitä hän odottaa tulevalta.

Iisakki Saari. Kuva: Juho Riikonen

Lentäminen ja lentokoneet ovat kiehtoneet Iisakki Saarta lapsesta asti. Kun Iisakki oli neljän vanha, hän muutti perheensä kanssa Venäjälle lähetystyöhön. Vaikka vaikeuksiakin oli, kymmenestä Venäjällä vietetystä vuodesta jäi kokonaisuudessaan hyvät muistot. Lentokentät tulivat tutuiksi perheen matkatessa Suomeen kesälomille, ja lentokoneella matkustaminen oli pienestä Iisakista hienoa ja jännittävää. Iisakki oli myös taitava pelaamaan lentokonesimulaattoripeliä – lentäminen tuntui jo lapsuusvuosina omalta jutulta. Myöhemmin Iisakin tie vei Ilmailulukion ja lentoreserviupseerikurssin jälkeen Suomen Ilmailuopistoon Poriin.

– Opiskellessani Suomen Ilmailuopistossa ammattilentäjäksi, aloin kokea Jumalan kutsua hakea MAF:lle lähetyslentäjäksi. En aluksi ollut täysin varma asiasta, mutta päätin jättää asian Herran haltuun ja hakea, tehden ikään kuin ”oman osuuteni”. Eri hakuvaiheiden edetessä Jumala on opettanut minua ja vahvistanut kutsuaan lähetystyöhön lähetyslentäjäksi.

Vaikka lähetyslentäjän palkka on huomattavasti liikennelentäjän palkkaa pienempi, hakuprosessi lähetyslentäjäksi on vaativampi. Haastattelujen lisäksi lentäjäkandidaatti osallistuu kognitiivisia kykyjä, koordinaatiota, päätöksentekokykyä ja muita erityisesti lähetyslentäjälle tärkeitä ominaisuuksia mittaaviin testeihin. Lähetyslentäjäksi valmistautuvat käyvät myös lähetyskurssin. Iisakki valmistui viime joulukuussa kirkon kansainvälisen työn erityiskoulutuksesta Kansanlähetysopistolta. Huhtikuussa edessä olivat haastavat arviointilennot, joista hän suoriutui hyvin. Viimeisten arviointien jälkeen Iisakilla oli vielä edessään jännitettävää: hyväksytäänkö hänet lähetyslentäjäksi, ja jos hyväksytään, niin minne hänet lähetettäisiin?

– Olen lähdössä Tansaniaan! Sain tietää tämän ilouutisen aika nopeasti sen jälkeen, kun olin läpäissyt MAF:n viimeiset arvioinnit. Päätehtävänäni on lentää Cessna 206 -lentokonetta ja viedä muun muassa terveydenhoidon henkilökuntaa kyliin palvelemaan ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta päästä sairaalaan tai lääkärin luokse tarvittaessa. Lentotehtävien lisäksi minulla tulee olemaan myös muita tehtäviä Tansanian lento-operaatioiden kehittämisessä ja järjestämisessä.

– Odotan innolla tulevaa työtä ja työkavereitani Tansaniassa. Koen suurta kiitollisuutta Jumalalle kaikesta siitä johdatuksesta ja varjeluksesta, mitä hän on minua kohtaan osoittanut läpi elämäni. Ihmettelen suuresti hänen tekojansa ja odotan innolla sitä kaikkea, mitä Hänellä on minun elämäni varalle varattuna Tansaniassa ja muutenkin MAF:n palveluksessa.

Haluatko seurata Iisakki Saaren kuulumisia Tansaniasta? Tilaa uutiskirje: www.maf.fi/iisakkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tue MAF:n työtä: www.maf.fi/lahjoitaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

-------------------------

 

Nimikkolähettimme Eila Murphy, Sansa

”Jumalan kämmeneen jätän koko maailman.”

Entinen Harjunmaan tyttö, Eila (os. Romo), on filosofian tohtori ja kasvatustieteiden maisteri, joka tutkii median käyttöä ja radiokuuntelua Aasiassa. Hän päivittää radiolähetystyön tietokantoja ja työskentelee kansainvälisen medialähetysjärjestö FEBC InternationalinLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Far East Broadcasting Company) yhteydessä Suomesta käsin.

”Doctor Eila” tuntee aasialaisten tavat käyttää mediaa

Eila Murphyn vuonna 2014 valmistunut tohtorinväitöskirja käsitteli radion käyttöä oppimisympäristönä, joka edistää tsunameihin ja muihin luonnonkatastrofeihin valmistautumista. Tutkimus selvitti, kuinka kansalaiset oppivat radion ja yhteisön osallistamisen kautta varautumaan mahdolliseen luonnonmullistukseen ja selviämään siitä.

Säännöllisesti Aasiassa matkustava Eila johtaa FEBC Internationalin tiimiä, jonka toimialueeseen kuuluvat järjestön sisällöntuotanto, yleisövuorovaikutus ja tutkimus. Hän on järjestön edustaja kansainvälisten radiojärjestöjen tutkimusyhteistyöelimessä Intersearchissä ja toimii Mongolian kristillisen radioaseman, Wind-FM:n Suomen-koordinaattorina.

Eilan havaintoja Aasiasta, ajankohtaisista ilmiöistä ja mediatutkimuksesta voi lukea hänen  matkablogistaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Lisätietoa Sansasta seuraavan linkin kautta:                                                       

https://sansa.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

-------------------------------

 

Hilde Paco, Suomen Lähetyseura

https://felm.suomenlahetysseura.fi/

Hilde Paco on nimikkolähettimme 1.1.2024 alkaen.

" Kestän kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa!" (Fil. 4 :13), kirjoittaa Hilde.

Hilde Paco toimii hankehallinnon asiantuntijana Senegalissa ja Mauritaniassa Suomen Lähetysseuran työssä. Hänen perheenseensä kuuluu puoliso Gabriel sekä lapset Siilas, Kensani, Tsakani ja Kateka. Lisätietoa SLS työstä Senegalissa" Kestän kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa!" (Fil. 4 :13), kirjoittaa Hilde. https://felm.suomenlahetysseura.fi/tyomme/afrikka/senegal.

Tiesitkö

SUOMEN LÄHETYSSEURASTA seuraavaa

Seurakunnat ovat Suomen Lähetysseuran tärkeimmät kumppanit kotimaassa.  Yhdessä teemme kokonaisvaltaista lähetystyötä maailmalla ja edistämme maailmanlaajan Kristuksen kirkon kasvua. Seurakuntien taloudellinen ja hengellinen tuki on toiminnallemme olennaisen tärkeää.

Seurakunnan ja Suomen Lähetysseuran välille solmitaan palvelusopimus työn toteuttamisesta ja rahoittamisesta.

Yhdessä seurakunnan kanssa määrittelemme, mitä seurakunta tahtoo ulkomailla tehdä. Sopimuksen tekoa edeltävässä työskentelyssä etsitään yhdessä seurakunnan ulkomaisen työn alueelliset ja toiminnalliset painopisteet sekä suunnitellaan seurakunnan lähetys- ja kansainväliseen työhön liittyviä ja sitä tukemia kehittämishankkeita.

https://felm.suomenlahetysseura.fi/

----------------------------------

Christina Harald nimikkolähettimme Lähetysyhdistys Kylväjästä

Christina on tullut lähetiksemme 1.4.2024. Christina kirjoittaa:

Unelmanani on nuoresta asti ollut tehdä lähetys-/ kehitysyhteistyötä. Minua on aina puhutellut voimakkaasti Raamatun Jesajan kirjan kohta 58:6-7 ”murrat leipää nälkäiselle, avaat kotisi kodittomalle, vaatetat alastoman, kun hänet näet.” Ammatiltani olen sosiaalityöntekijä, ja olen työskennellyt pääasiassa vammaisten ihmisten parissa. Kristittyinä meillä on ainutlaatuinen tilaisuus kertoa Jeesuksesta, joka nostaa esille jokaisen yksilön yhtä arvokkaana Jumalan silmissä riippumatta yhteiskuntaluokasta tai saavutuksista.

Christina työskentelee Mongoliassa.

----

Keltto, ystävyysseurakuntamme

Keltto sijaitsee Pietarista parinkymmenen kilometrin päässä. Vuonna 1978 rakennettu Kelton kirkko purettiin toisen maailmansodan aikana v. 1941. Neuvostoliiton hajottua seurakunta perustettiin uudelleen v. 1988 ja jäseniä on nykyisin n. 400. Kelttoon rakennettiin suomalaisten tukemana uusi kirkko, joka vihittiin käyttöön v. 1992. Kirkon penkit ovat kangasniemeläisten lahjoituspuusta. Kirkko palvelee laajalla alueella asuvia inkerinsuomalaisia.

Kangasniemellä toimii Kelton ystävät, jonka nimikkokohteena on Kelton seurakunnan ylläpitämä vanhainkoti.

Harlu, ystävyysseurakuntamme

Harlun seurakunta perustettiin Karjalassa tehdyn työn tuloksena v. 2008. Suomalaisten avustamana rakennettiin Läskelään kirkko, joka vihittiin käyttöön v. 2011.

Harlu on monelle kangasniemeläiselle rakas, sillä monet viime sotien evakot jäivät Kangasniemelle.  Harlun ystävät toimii Harlun seurakunnan hyväksi.

Bükin ystävyysseurakunta

Vasin rovastikunta on Mikkelin tuomiorovastikunnan yhteinen ystävyysrovastikunta. Kangasniemen seurakunta allekirjoitti ystävyysseurakuntasopimuksen Bükin seurakunnan kanssa kirkkomme 200-vuotisjuhlassa toukokuussa 2015.

----

Lähetystyö läheiseksi

Jeesus itse antoi meille seurakuntalaisille mandaatin tehdä lähetystyötä. Matteuksen evankeliumin 28. luvusta voimme lukea tuon tekstin, joka alkaa sanoin "Menkää siis ja tehkää..." Jos lähetystyö on sinulle etäinen asia, mutta luet mielelläsi, niin tartupa jonkun lähetystyöntekijän kirjoittamaan kirjaan. Pääset jännittävälle matkalle vieraaseen kulttuuriin ja saat tuntuman lähetystyön arkeen. Oma suosikkini lähetyskirjojen saralla on Aune Mikkosen Kotona viidakkokylässä. Kirja kertoo Pirkko Luoman työstä Papua-Uudessa-Guineassa. 

Teksti ja kuva: Anna-Leena Mieskolainen. Hän kuuluu seurakunnan lähetystyön vastuuryhmään.

 

 


 

Lähetystyön vastuuryhmä:

Kirkkoneuvoston edustajana: Simo Hokkanen

Jäsnet: Riitta Hakala, Anna-Leena Mieskolainen, Eija Pynnönen ja Raimo Toivakka.