Kolumbialainen tyttö, kuva: Meeri Koutaniemi

Lähetys- ja avustustyö

 

Kangasniemen seurakunta on mukana Kristuksen antamassa tehtävässä viedä evankeliumi kaikkialle maailmaan. Tämän tehtävän toteuttamiseen tarvitaan niitä, jotka lähtevät ja niitä jotka lähettävät. Me seurakuntana olemme lähettäjiä. Tule ja anna lahjoistasi Jumalan valtakunnan työhön!

Lähetyspiirien vetäjät, vapaaehtoiset vastuunkantajat, vastuuryhmän jäsenet ja kaikki seurakuntalaiset muodostavat seurakuntamme lähetystyön lähettäjäjoukon.

Seurakunnan työntekijöinä lähetystyötä koordinoivat

vt. kirkkoherra Pekka Särkiö, puh. 0400 143 601 ja lähetyssihteeri Outi Virtakallio, puh. 0400 143 605.

 

NIMIKKOLÄHETTEJÄMME OVAT:

 

IISAKKI SAARI on seurakuntamme nimikkolähetti Lähetyslentäjistä (MAF Suomi).

 

Tässä maaliskuun 2023 viesti Iisakin tämän hetken toiminnasta luettavaksi ja rukouksiimme.

Lentäjä Iisakki Saari valmistautuu MAF:n lentäjän tehtäviin kehittyvien maiden vaikeakulkuisilla ja turvattomilla alueilla. Hän on ensimmäinen suomalainen lentäjä, joka on käynyt Mission Aviation Trainingin (MATC) lennonopettajakurssin. Iisakki valmistui joulukuussa 2022 lähetystyöntekijäksi Kansanlähetyksen järjestämältä kirkon kansainvälisen työn lähetyskurssilta. Tammikuun 2023 lopussa hän lähtee lennonopettajaksi MATC-lentokouluun Hollantiin. Iisakki valmistautuu lähetyslentäjän kompetenssia arvioivaan lentoon, jonka hän lentää keväällä 2023.

 

-------------------------

 

Nimikkolähettimme Eila Murphy, Sansa

”Jumalan kämmeneen jätän koko maailman.”

Entinen Harjunmaan tyttö, Eila (os. Romo), on filosofian tohtori ja kasvatustieteiden maisteri, joka tutkii median käyttöä ja radiokuuntelua Aasiassa. Hän päivittää radiolähetystyön tietokantoja ja työskentelee kansainvälisen medialähetysjärjestö FEBC InternationalinLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Far East Broadcasting Company) yhteydessä Suomesta käsin.

”Doctor Eila” tuntee aasialaisten tavat käyttää mediaa

Eila Murphyn vuonna 2014 valmistunut tohtorinväitöskirja käsitteli radion käyttöä oppimisympäristönä, joka edistää tsunameihin ja muihin luonnonkatastrofeihin valmistautumista. Tutkimus selvitti, kuinka kansalaiset oppivat radion ja yhteisön osallistamisen kautta varautumaan mahdolliseen luonnonmullistukseen ja selviämään siitä.

Säännöllisesti Aasiassa matkustava Eila johtaa FEBC Internationalin tiimiä, jonka toimialueeseen kuuluvat järjestön sisällöntuotanto, yleisövuorovaikutus ja tutkimus. Hän on järjestön edustaja kansainvälisten radiojärjestöjen tutkimusyhteistyöelimessä Intersearchissä ja toimii Mongolian kristillisen radioaseman, Wind-FM:n Suomen-koordinaattorina.

Eilan havaintoja Aasiasta, ajankohtaisista ilmiöistä ja mediatutkimuksesta voi lukea hänen  matkablogistaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

 

Lisätietoa Sansasta seuraavan linkin kautta:                                                       

https://sansa.fi/Linkki avautuu uudessa välilehdessä

 

-------------------------------

 

Marko Hanslian, Suomen Lähetyseura

https://felm.suomenlahetysseura.fi/

Kiinnostus vieraisiin kieliin ja kristinuskoon ovat johtaneet Marko Hanslianin raamatunkääntäjäksi. Nimikkolähettimme käyttää työssään jopa kymmentä eri kieltä.

-Kansainvälisyys tuli jo äidinmaidossa, paras kaveri lastentarhassa oli turkkilainen. Totuin pienestä pitäen siihen, että ympärillä olevien ihmisten kansallisuudet vaihtuvat, pohtii Hanslian.

Marko Hanslian on syntynyt Suomessa, mutta eli seitsemän ensimmäisistä lapsuusvuosistaan Saksassa. Hän kävi Suomessa saksalaista koulua, johon tuli jatkuvasti muualta muuttaneita koulukavereita.

Suomen Lähetysseuran työntekijänä Marko Hanslian toimii ekumeenisessa raamatunkäännöstyössä koordinaattorina. Työn tuloksena on syntynyt Senegaliin pulaarinkielinen Uusi testamentti ja Vanha testamentti. Seurakuntamme on ollut tukemassa tätä käännöstyötä alusta asti. Marko ja Minna Hanslian olivat perheineen muutaman vuoden (1999 alkaen) Senegalissa paikan päällä, mutta tällä hetkellä Marko työskentelee Suomesta käsin. Hän vierailee Senegalissa pari kolme kertaa vuodessa tavaten paikallisia avustajia.

Vaikka kristinusko on saanut Afrikassa valtavasti jalansijaa, Senegalissa lasketaan muslimeja olevan 95 % väestöstä. 2,5 miljoonaa senegaalia puhuu pulaarin kieltä. Sitä puhutaan myös Mauritaniassa, Gambiassa, Guinea Bissaussa ja Malissa. Raamatun saaminen seurakunta- ja evankelioimistyöhön on ensiarvoisen tärkeätä. ”Jokaisen tulee saada lukea Raamattua omalla äidinkielellä”, Marko Hanslian sanoo.

 

Tiesitkö

SUOMEN LÄHETYSSEURASTA seuraavaa

Seurakunnat ovat Suomen Lähetysseuran tärkeimmät kumppanit kotimaassa.  Yhdessä teemme kokonaisvaltaista lähetystyötä maailmalla ja edistämme maailmanlaajan Kristuksen kirkon kasvua. Seurakuntien taloudellinen ja hengellinen tuki on toiminnallemme olennaisen tärkeää.

Seurakunnan ja Suomen Lähetysseuran välille solmitaan palvelusopimus työn toteuttamisesta ja rahoittamisesta.

Yhdessä seurakunnan kanssa määrittelemme, mitä seurakunta tahtoo ulkomailla tehdä. Sopimuksen tekoa edeltävässä työskentelyssä etsitään yhdessä seurakunnan ulkomaisen työn alueelliset ja toiminnalliset painopisteet sekä suunnitellaan seurakunnan lähetys- ja kansainväliseen työhön liittyviä ja sitä tukemia kehittämishankkeita.

https://felm.suomenlahetysseura.fi/

 

----------------------------------

 

Kummilapsityö

Olemme mukana tukemassa SLS:n kautta Israelin Ramallahissa sijaitsevan Toivon koulun koulutyötä. Kummitukemme auttaa vähävaraisten perheiden lasten koulunkäynnin lukukausimaksuissa. Tukea saavat lapset ja nuoret koululuokilla esikoulusta yhdeksänteen luokkaan asti ja edelleen lukio-opinnoissa.

Toivon koulu on suurin Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon (ELCJHL) ylläpitämistä kouluista. Koulussa on oppilaita 458, joista kummiohjelmassa on mukana 90 oppilasta. Koulu antaa opetusta kaikkien kirkkokuntien lapsille, sekä kristityille että muslimeille. Opetus on kristillistä, ja siinä painotetaan rauhankasvatusta ja uskontodialogia.

 

 

 

Keltto, ystävyysseurakuntamme

Keltto sijaitsee Pietarista parinkymmenen kilometrin päässä. Vuonna 1978 rakennettu Kelton kirkko purettiin toisen maailmansodan aikana v. 1941. Neuvostoliiton hajottua seurakunta perustettiin uudelleen v. 1988 ja jäseniä on nykyisin n. 400. Kelttoon rakennettiin suomalaisten tukemana uusi kirkko, joka vihittiin käyttöön v. 1992. Kirkon penkit ovat kangasniemeläisten lahjoituspuusta. Kirkko palvelee laajalla alueella asuvia inkerinsuomalaisia.

Kangasniemellä toimii Kelton ystävät, jonka nimikkokohteena on Kelton seurakunnan ylläpitämä vanhainkoti.

Harlu, ystävyysseurakuntamme

Harlun seurakunta perustettiin Karjalassa tehdyn työn tuloksena v. 2008. Suomalaisten avustamana rakennettiin Läskelään kirkko, joka vihittiin käyttöön v. 2011.

Harlu on monelle kangasniemeläiselle rakas, sillä monet viime sotien evakot jäivät Kangasniemelle.  Harlun ystävät toimii Harlun seurakunnan hyväksi.

Bükin seurakunta

Vasin rovastikunta on Mikkelin tuomiorovastikunnan yhteinen ystävyysrovastikunta. Kangasniemen seurakunta allekirjoitti ystävyysseurakuntasopimuksen Bükin seurakunnan kanssa kirkkomme 200-vuotisjuhlassa toukokuussa 2015.

 

Lähetystyö läheiseksi

Jeesus itse antoi meille seurakuntalaisille mandaatin tehdä lähetystyötä. Matteuksen evankeliumin 28. luvusta voimme lukea tuon tekstin, joka alkaa sanoin "Menkää siis ja tehkää..." Jos lähetystyö on sinulle etäinen asia, mutta luet mielelläsi, niin tartupa jonkun lähetystyöntekijän kirjoittamaan kirjaan. Pääset jännittävälle matkalle vieraaseen kulttuuriin ja saat tuntuman lähetystyön arkeen. Oma suosikkini lähetyskirjojen saralla on Aune Mikkosen Kotona viidakkokylässä. Kirja kertoo Pirkko Luoman työstä Papua-Uudessa-Guineassa. 

Teksti ja kuva: Anna-Leena Mieskolainen. Hän kuuluu seurakunnan lähetystyön vastuuryhmään.

 

 

 


 

Arja Halttunen

Nimikkolähettimme Arja jäi eläkkeelle 1.12.2022. Kylväjän työtä voi seurata alla olevasta linkistä.

Seurakuntana olemme saaneet kulkea Arjan rinnalla noin viisi vuotta. Kiitos Arja näistä antoisista vuosista kanssasi!

https://www.kylvaja.fi/

 

 


Lähetystyön vastuuryhmä:

Kirkkoneuvoston edustajana: Simo Hokkanen

Jäsnet: Riitta Hakala, Anna-Leena Mieskolainen, Eija Pynnönen ja Raimo Toivakka.