Kangasniemen kirkko

Kirkkoniementie 2, 51200 Kangasniemi

Kirkko on avoinna jumalanpalvelusten ja muiden tapahtumien aikana.
Kesällä 2018 kirkkomme oli TIEKIRKKONA 10.6. - 29.7.
Kirkon remontin alkaminen siirtyy edelleen ja kirkko on käytettävissä
eri juhlatilaisuuksiin ainakin vuoden 2018 loppuun.

Kangasniemen kirkko

 

 

 

Katso Esa Orren upea filmi VALON KIRKKO

https://www.youtube.com/watch?v=S1y4sTl8PzQ

Haluatko kuulla pienen tarinan kuvien takaa? Kerran hän luki minulle kauniin luvun kirjasta, jota en tuntenut. Se oli ohi kiitävä hetki lapsuudessani kauan sitten. Vaikka en silloin pysähtynyt, ymmärsin, että ne olivat hänelle sanat, jotka antoivat toivoa ja valoa kaiken tuntemattoman edessä. Itse olen lähestynyt asioita enemmän luonnontieteellisestä näkökulmasta. Silti olen palannut tuohon hetkeen useasti sen jälkeen, kun oli aika luopua hänestä. Tämä lyhytelokuva on pieni tutkielma valon heräämisestä tilassa. Paikaksi valitsin kirkon, koska koin hänen ajatelleen niiden olevan eräänlaisia portteja johonkin uuteen. Siksi vietin siellä (kirkossa) yhden loppukesän vuorokauden aamuyöstä iltaan kameroiden kanssa. Surutyötäkö...varmaan. Löysinkö valoa? Kiitos täysi Kangasniemi-sali filmin ensi-illasta.

                                                 Esa Orre

.............................................................................................................
 

Kangasniemen nykyinen kirkko on seurakunnan kolmas kirkko. Ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna

1659 ja kellotapuli 1680, rakentajana oli kauhavalainen Nisius Fränti.

Toisen kirkon rakensi vuonna 1748 August Sorsa. Uusi kellotapuli rakennettiin vuonna 1765. Kirkko ja kellotapuli paloivat elokuussa 1808. Edelliset kirkot sijaitsivat kirkkomaan pohjoislaidalla; paikalla on edelleen nähtävissä toisen kirkon kivijalka sekä muistomerkki.

Nykyinen kirkko ja kellotapuli rakennettiin vuosina 1811 - 1814 ja kirkon vihki käyttöönsä 1.1.1815 kirkkoherra  Aron Molander.

Rakentajana oli savitaipalelainen kuuluisa kirkonrakentaja Matti Salonen. Kirkko on tyypiltään kaksoisristikirkko; sen pituus on n. 47 m, korkeus sisältä on n. 15 m ja kirkossa on istumapaikkoja 1500 hengelle.

Alttaritaulu "Jeesus ottaa jäähyväiset äidiltään" on Berndt Abraham Godenhjelmin maalaus vuodelta 1851.

 

Kangasalan urkutehtaan valmistamat sähköpneumaattiset urut on hankittu v. 1954 ja peruskorjattu v. 2007. Uruissa on 46 äänikertaa sekä siirtoäänikerta ja kellot.

 

 

 

KELLOTAPULI