Hautojen hallinta-aika

Viime kesän aikana on sekä vanhalle (kirkon viereiselle) hautausmaalle että Vihikankaan hautausmaalle laitettu useille haudoille oransseja ja keltaisia kolmiokylttejä. Mistä on kysymys?

Seurakunta omistaa hautausmaa-alueen. Omaiset ovat aikanaan ostaneet hautapaikan joko 25 tai 50 vuodeksi (=hallinta-aika). Oranssi merkki on laitettu niille haudoille, joilla tämä aika on kulunut umpeen. Siitä huolimatta seurakunta ei automaattisesti ota hautaa haltuunsa, vaan haudan hallinta-aikaa voi jatkaa 25 vuotta.

Hautapaikan hinta on 100€ / 25 vuotta / paikka (1,20 m leveä). Eli siis 4€ / vuosi/ hautapaikka, kun viimeksi haudattu vainaja on ollut kangasniemeläinen. Ulkopaikkakuntalaisen vainajan kohdalta hinta on 4-kertainen eli 16€ / vuosi / hautapaikka.

Jos hallinta-aikaa ei jatketa, hautapaikka jää seurakunnalle. Omaisilla on halutessaan mahdollisuus viedä hautamuistomerkki pois haudalta 30.9.2020 mennessä. Sen jälkeen muistomerkki siirtyy korvauksetta seurakunnalle ja se poistetaan.

Aiemmin on myyty myös ns. ainaishautoja. Tällaisen haudan hallinta-aika ei siis pääty lainkaan, vaan hauta on nimensä mukaisesti ainainen.

Sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen hautapaikka on ilmainen, mutta jos samaan hautaan haudataan joku muu kuin veteraani tai hänen puolisonsa, tämä paikka muuttuu maksulliseksi.

Oranssien kylttien lisäksi haudoilla on myös keltaisia kylttejä. Nämä kyltit on laitettu sellaisille haudoille, joiden muistomerkki on kallistunut. Tällainen muistomerkki on hautapaikan haltijan oikaistava heti, koska se on turvallisuusriski sekä hautausmaalla kulkeville että työntekijöille.

Varsinkin Vihikankaan hautausmaalla on myös paljon kepin päähän kiinnitettyjä oransseja kylttejä. Nämä paikat ovat myös hautoja, joiden hallinta-aika on päättynyt. Niissä ei ole kivistä muistomerkkiä, vaan mahdollisesti ollut puinen risti, joka on jo lahonnut. Nämä keppipaikat poistetaan keväällä, koska ne hankaloittavat hoitoa ja niistä ei ole tullut yhteydenottoja kuin muutamasta. Toki nämäkin ovat edelleen suvun jatkettavissa 30.9.2020 asti.

Vaikka hallinta-aika ei olisikaan vielä haudasta päättymässä, niin kannattaa muuttuneet asiakkaan yhteystiedot käydä päivittämässä ajan tasalle, jolloin jatkossa voimme ilmoitella helpommin vastaavista asioista.

Hautapaikan hallinta-ajan jatkamisen tai paikasta luopumisen voi tehdä kirkkoherranvirastossa ma-pe klo 9-11 tai seurakunnan kotisivuilla. Voit myös soittaa Katja Hepo-ojalle numeroon 0400 143 619 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen katja.hepo-oja(at)evl.fi.

HUOM! HAUTOJEN HALLINTA-AIKOJEN UUSIMISTA JATKETAAN 30.9.2020 SAAKKA!