Hautajaiset

Hautaan siunaaminen

Läheisen ihmisen kuolema tuo mukanaan suuren surun. Sen keskellä on kuitenkin alettava järjestää hautajaisia. Parhaiten se onnistuu toisten läheisten ja ystävien tukemana. On toivottavaa, että omaiset ottavat yhteyttä ensin kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon sopiakseen hautajaisjärjestelyistä.

Hautaan siunaaminen toimitetaan pääsääntöisesti kirkossa. Pyydettäessä toimitus voidaan pitää myös haudalla. Myös kirkkoon kuulumattoman hautaan siunaaminen on mahdollista. Jos omaiset sitä pyytävät ja tiedossa on, että se ei olisi vastoin vainajan tahtoa, hautaan siunaaminen voidaan toimittaa. Tällöin siunaaminen tapahtuu haudalla.

Lisätietoa kirkon sivuilta: evl.fi/hautaansiunaaminenLinkki avautuu uudessa välilehdessä

 

Kuva hautaan siunaamisesta

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Ylösnousemus tuo toivoa kuoleman hetkeen. Jeesuksen sovitustyön ja ylösnousemuksen kautta meillekin on valmistettu sija taivaan kodissa.

Hautaan siunaamisen merkitys

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö