Häät

Avioliittoon vihkiminen

Jumala on asettanut avioliiton miehen ja naisen yhdessä elämisen muodoksi. Avioliittoa solmittaessa puolisot sitoutuvat rakastamaan toisiaan niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä. Avioliittoon vihkimisessä seurakunta rukoilee puolisoiden puolesta. Jumalan siunauksen saaneina on hyvä jatkaa yhteistä matkaa miehenä ja vaimona.

Vihkiajan ja –papin voi varata ja avioesteiden tutkinnan voi suorittaa oman seurakunnan kirkkoherranvirastossa. Vihkimusiikista tulee sopia seurakunnan kanttorin kanssa.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä 8.3.2018 alkaen myös sähköisesti. Sähköinen esteiden tutkinta toimii perinteisten menetelmien rinnalla. Sähköisen palvelun löydät osoitteesta esteidentutkinta.fi ja ruotsiksi hindersprovning.fi. Sähköisen palvelun käyttöä varten tarvitset verkkopankkitunnukset.

Lisätietoa kirkon sivuilta: evl.fi/avioliittoLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuva avioliittoon vihkimisestä

Ennen vihkimistä avioliiton esteet on tutkittava. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu, ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkinnan voi hoitaa ev.lut.kirkon asiointipalvelussa.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku