Jumalanpalvelukset 

ovat yleensä sunnuntaisin klo 10 Kangasniemen kirkossa. Koronaohjeet ovat edelleen voimassa turvavälien, maskien ja käsihygienian osalta. Voit olla mukana myös seurakunnan FacebookLinkki avautuu uudessa välilehdessä- ja YouTubeLinkki avautuu uudessa välilehdessä-kanavien kautta.

Olet lämpimästi tervetullut! 

 

 


Ehtoollisen vietto koronapandemian aikana

Ehtoollisen vietossa noudatetaan seuraavia hygieniaperiaatteita:

Terveys: Pappi ja muut jumalanpalveluksen toimittajat tulevat töihin vain ja ainoastaan terveinä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijällä ei saa olla COVID-19 -infektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

Turvavälit: Kirkon jokaisella ovella on käsien desinfiointipiste ja ohje turvaväleistä sekä yskimis- ja aivastamishygieniasta. Kirkossa istutaan riittävän väljästi eli joka toisessa penkkirivissä vähintään 2 metrin turvavälein. Tämä ei koske saman perheen jäseniä. KASVOMASKIN käyttöä suositellaan.

Käsihygienia: Pappi pesee välittömästi ennen jumalanpalveluksen alkua kätensä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Ennen ehtoollispöydän valmistamista pappi puhdistaa kätensä desinfiointiaineella. 

Ehtoollisen jakaminen: Seurakuntalaiset tulevat ehtoollispöytään yksitellen tai perhekunnittain kuoriosan sivuilta, desinfioivat kätensä ja  ottavat ehtoollispikarin erilliseltä pöydältä. Ehtoollisleipä jaetaan seurakuntalaisen kämmenelle niin, että käsien koskettamista vältetään. Ehtoollisviini jaetaan maljasta seurakuntalaisen kädessä olevaan yksityispikariin. Ehtoollisen jakaja käyttää kasvomaskia.

Sakramentin nauttimisen jälkeen poistutaan keskikäytävää pitkin siten, ettei kuoriosaan synny ruuhkaa. Riskienhallinnan kannalta ei ole olennaista merkitystä, vaikka turvaväli alittuisi hetkellisesti esimerkiksi ohi kuljettaessa. Poistuessaan seurakuntalainen jättää pikarin toiselle erilliselle pöydälle.

Pappi antaa seurakuntalaisille vielä käytännön ohjeet tilaisuuden alussa.

Ehtoolliselle voi tulla myös pyytämään siunausta sakramentin nauttimisen sijasta.

 

Kirkolliset toimitukset (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen)

Kirkollisissa toimituksissa suositellaan KASVOMASKIN käyttöä ja turvavälien pitämistä.

Koronavirukset leviävät pääasiassa pisaroiden välityksellä. Pisaratartunnan mahdollisuutta torjutaan huolehtimalla vähintään 2 metrin turvaväleistä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta se ei ole merkittävä. 

Kirkossa olevia virsikirjoja voidaan käyttää. Tilaisuuden jälkeen virsikirjat jätetään penkkiin, josta suntio kerää ne pois. Saman päivän toisissa hautajaisissa tai muissa kirkollisissa toimituksissa käytetään eri kirjoja.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu on tilaisuuden järjestäjällä, mutta turvaohjeita on syytä noudattaa myös siellä.

Näitä ohjeita päivitetään tarvittaessa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan seurakunnan kotisivuilla ja paikallislehdessä.

 

Helluntain lahja

Pääsiäisen juhla-aika on jäänyt taaksemme. Siirrymme helluntaiaikaan. Helluntaipäivästä 23.5. lähtien seuraavat 24 sunnuntaita ovat helluntain jälkeisiä sunnuntaita. Kun ne on vietetty, elämme jo marraskuuta.

Tunnettu ortodoksiteologi Kallistos Ware opettaa helluntain lahjasta kolme asiaa. Ensiksi: Pyhän Hengen lahjaa ei ole annettu vain piispoille ja papistolle, vaan jokaiselle kastetulle. Kaikki ovat Hengen kantajia. Toiseksi: Pyhän Hengen lahja on ykseys. Henki tekee monet yhdeksi ruumiiksi Kristuksessa. Kolmanneksi: Pyhän Hengen lahja on erilaisuuden lahja. Hän ei vain yhdistä meitä, vaan myös tekee kunkin meistä erilaiseksi. Näin jokainen meistä toteuttaa tehtäväänsä ainutkertaisena Jumalan luomana ihmisenä, mutta kuitenkin yhteydessä toisiin kristittyihin.

 Elämme toiveikkaina, että koronavirus vähin erin mutta päättäväisin toimin saadaan kuriin. Monet ovat jo saaneet rokotuksen tai rokotukset. Seurakuntamme toiminta on vähitellen laajenemassa. Tosin varovainen edelleenkin tulee olla. Kotisivuiltamme saat tietoa seurakuntamme elämästä ja kokoontumisista. Seuraa myös, mitä somessa tapahtuu.

”Helluntain tarkoitus on Kristuksen inkarnaation (ihmiseksi tulemisen) jatkaminen kirkon elämässä” (Kallistos Ware). Tähän tapahtumiseen omakin seurakuntamme ja te sen jäseninä osaltanne osallistutte.

Toivorikasta helluntain jälkeistä aikaa teille.

 

Matti Tolvanen
kirkkoherra

 

 


Olemme muuttaneet

Postiosoite on muuttunut. Uusi osoite on Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi (kunnantalon 2. krs, länsisiipi). 

Seurakuntatoimisto:

Toimistosihteeri Outi Virtakallio puh. 0400 143600 ark. klo 9-12

Diakoniatyön puhelinpäivystys

Diakoniatyöntekijä päivystää ma-pe klo 9-15.

Diakoni Kaisa Käräjämies-Reinilä, puh. 0400 143 606

 

Palveleva puhelin palvelee joka ilta klo 18-24 numerossa 0400 221 180.

Lisätietoa palvelevasta puhelimesta ja chatistä löydät tämän linkin takaa.