Jumalanpalvelukset lähetetään koronatilanteen vuoksi 22.1.2021 saakka pelkästään suoratoistona ja seurakunnan facebook- ja YouTube-kanavien kautta. Seurakunta ei siis voi olla läsnä kirkossa.

Olemme muuttaneet

Postiosoite on muuttunut. Uusi osoite on Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi. Viraston avaamisesta asiakkaille tullaan tiedottamaan myöhemmin.

Jumalanpalvelukset, kirkolliset toimitukset ja muut kirkossa järjestettävät tilaisuudet

Jumalanpalveluksissa, kirkollisissa toimituksissa (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen) ja konserteissa suositellaan käytettäväksi KASVOMASKIA.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu on tilaisuuden järjestäjällä.

Ehtoollisen vietto

Seurakuntien ehtoollisen vietossa noudatetaan Mikkelin hiippakunnassa 1.6.2020 alkaen seuraavia hygieniaperiaatteita:

Terveys: Pappi ja muut jumalanpalveluksen toimittajat tulevat töihin vain ja ainoastaan terveinä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijällä ei saa olla COVID-19 -infektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

Turvavälit: Kirkon jokaisella ovella on käsien desinfiointipiste ja ohje turvaväleistä sekä yskimis- ja aivastamishygieniasta. Kirkossa istutaan riittävän väljästi eli joka toisessa penkkirivissä 1-2 metrin turvavälein. Tämä ei koske saman perheen jäseniä.

Käsihygienia: Pappi ja kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat pesevät välittömästi ennen jumalanpalveluksen alkua kätensä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Ennen ehtoollispöydän valmistamista liturgina toimiva pappi puhdistaa kätensä desinfiointiaineella. Kaikki ehtoollisen jakamisessa avustavat desinfioivat kätensä alttarille tullessaan.

Ehtoollisen jakaminen: Seurakuntalaiset tulevat ehtoollispöytään yksitellen tai perhekunnittain, desinfioivat kätensä ja  ottavat ehtoollispikarin erilliseltä pöydältä. Ehtoollisleipä jaetaan seurakuntalaisen kämmenelle niin, että käsien koskettamista vältetään. Ehtoollisviini jaetaan maljasta seurakuntalaisen kädessä olevaan yksityispikariin. Ehtoollisen jakajat käyttävät kasvomaskeja.

Sakramentin nauttimisen jälkeen poistutaan siten, ettei kuoriosaan synny ruuhkaa. Riskienhallinnan kannalta ei ole olennaista merkitystä, vaikka turvaväli alittuisi hetkellisesti esimerkiksi ohi kuljettaessa. Poistuessaan seurakuntalainen jättää pikarin toiselle erilliselle pöydälle.

Messun liturgi antaa seurakuntalaisille vielä käytännön ohjeet ennen ehtoollisen jakamista.

Ehtoolliselle voi tulla myös pyytämään siunausta sakramentin nauttimisen sijasta.

Muuta huomioitavaa jumalanpalveluksissa ja kirkkotilassa

Koronavirukset leviävät pääasiassa pisaroiden välityksellä. Pisaratartunnan mahdollisuutta torjutaan huolehtimalla turvaväleistä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta se ei ole merkittävä. Siksi kirkossa olevia virsikirjoja voidaan käyttää jumalanpalveluksissa. Hautajaisissa, joita saattaa olla samana päivänä useampia, sekä vihkimisissä ja kasteissa käytetään kuitenkin virsimonisteita.

Messut lähetetään suorana facebook- ja verkkosivujen kautta 1.6.2020 jälkeenkin. Jumalanpalvelus kuvataan niin, ettei seurakuntalaisia näy lähetyksessä.

Näitä ohjeita päivitetään tarvittaessa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan seurakunnan kotisivuilla ja paikallislehdessä.

Matti Tolvanen

Uusi ja tuntematon vuosi 2021

Uuden vuoden alkaessa olemme kuin koskemattoman lumilakeuden edessä. Lumen pinnalla ei näy yhtään jälkeä, mutta heti kun lähdemme eteenpäin, jätämme jälkeemme tekemämme uran.

Tie halki alkavan vuoden ei ole suora. Saatamme joutua tekemään isojakin mutkia. Voimme joutua jossain vaiheessa palaamaan jonkin matkaa takaisin. Vuoden kuluttua näemme, millaisen matkan niin yksityisinä seurakuntalaisina kuin seurakuntanakin olemme tehneet.

Alkavaa vuotta sekä koko yhteiskunnassa että seurakunnissakin sävyttää mikäpä muu kuin koronavirus. Orastavaa toivoa ja valoa tuo rokotusten alkaminen. Aion itse ottaa rokotuksen, kun siihen avautuu mahdollisuus.

Kristittyinä me lähdemme alkavaan vuoteen toivorikkain mielin. Me uskomme Paavalin tavoin, että ”jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan”. (Room. 8:31)

Hyvää uutta vuotta teille kaikille ja siunausta elämäänne.

Matti Tolvanen

Diakoniatyön puhelinpäivystys

Diakoniatyöntekijät päivystävät ma-pe klo 9-15.

Diakoni Kaisa Käräjämies-Reinilä, puh. 0400 143 606

Diakoni Outi Virtakallio, puh. 0400 143 605

Palveleva puhelin palvelee joka ilta klo 18-24 numerossa 0400 221 180. Lisätietoa palvelevasta puhelimesta ja chatistä löydät tämän linkin takaa.