Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelukset lähetetään koronatilanteen vuoksi 22.4.2021 saakka pelkästään suoratoistona seurakunnan FacebookLinkki avautuu uudessa välilehdessä- ja YouTubeLinkki avautuu uudessa välilehdessä-kanavien kautta. Seurakunta ei siis voi olla läsnä kirkossa.


Ehtoollisen vietto koronapandemian aikana

Sunnuntaista 7.2. lähtien on mahdollista osallistua ehtoolliselle rajatusti seuraavalla tavalla:

Jos haluat tulla kirkkoon ehtoolliselle, sinun tulee ilmoittautua etukäteen kirkkoherranvirastoon. Ilmoittautumisaika on ma-pe klo 9-12, puh. 0400 143 600. Sähköpostitse ei voi ilmoittautua. Lyhyet messut vietetään klo 11.30 ja 12.30. Ryhmän koko voi olla korkeintaan 6 henkilöä. Kirkkoon tullaan pääovesta aikaisintaan 15 min ennen tilaisuuden alkua ja poistutaan kunnantalon puoleisesta ovesta. Tämä käytäntö jatkuu toistaiseksi joka viikko. Asiasta voi tiedustella tarkemmin seurakunnan papistolta.

Ehtoollisen vietossa noudatetaan seuraavia hygieniaperiaatteita:

Terveys: Pappi ja muut jumalanpalveluksen toimittajat tulevat töihin vain ja ainoastaan terveinä. Se tarkoittaa sitä, että työntekijällä ei saa olla COVID-19 -infektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, kuume, pahoinvointi, ripuli).

Turvavälit: Kirkon jokaisella ovella on käsien desinfiointipiste ja ohje turvaväleistä sekä yskimis- ja aivastamishygieniasta. Kirkossa istutaan riittävän väljästi eli joka toisessa penkkirivissä vähintään 2 metrin turvavälein. Tämä ei koske saman perheen jäseniä. KASVOMASKIN käyttöä suositellaan.

Käsihygienia: Pappi pesee välittömästi ennen jumalanpalveluksen alkua kätensä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä. Ennen ehtoollispöydän valmistamista pappi puhdistaa kätensä desinfiointiaineella. 

Ehtoollisen jakaminen: Seurakuntalaiset tulevat ehtoollispöytään yksitellen tai perhekunnittain kuoriosan sivuilta, desinfioivat kätensä ja  ottavat ehtoollispikarin erilliseltä pöydältä. Ehtoollisleipä jaetaan seurakuntalaisen kämmenelle niin, että käsien koskettamista vältetään. Ehtoollisviini jaetaan maljasta seurakuntalaisen kädessä olevaan yksityispikariin. Ehtoollisen jakaja käyttää kasvomaskia.

Sakramentin nauttimisen jälkeen poistutaan keskikäytävää pitkin siten, ettei kuoriosaan synny ruuhkaa. Riskienhallinnan kannalta ei ole olennaista merkitystä, vaikka turvaväli alittuisi hetkellisesti esimerkiksi ohi kuljettaessa. Poistuessaan seurakuntalainen jättää pikarin toiselle erilliselle pöydälle.

Pappi antaa seurakuntalaisille vielä käytännön ohjeet tilaisuuden alussa.

Ehtoolliselle voi tulla myös pyytämään siunausta sakramentin nauttimisen sijasta.

 

Kirkolliset toimitukset (kaste, avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen)

Kirkollisissa toimituksissa voi olla läsnä korkeintaan 6 henkilöä (pappia, kanttoria ja suntiota ei lasketa mukaan). KASVOMASKIN käyttöä suositellaan!

Koronavirukset leviävät pääasiassa pisaroiden välityksellä. Pisaratartunnan mahdollisuutta torjutaan huolehtimalla vähintään 2 metrin turvaväleistä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä on mahdollinen, mutta se ei ole merkittävä. Jos samana päivänä on useita tilaisuuksia, penkkirivien toinen puoli suljetaan, jotta peräkkäisissä tilaisuuksissa voidaan istua eri puolilla.

Kirkossa olevia virsikirjoja voidaan käyttää. Tilaisuuden jälkeen virsikirjat jätetään penkkiin, josta suntio kerää ne pois. Saman päivän toisissa hautajaisissa tai muissa kirkollisissa toimituksissa käytetään eri kirjoja.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu on tilaisuuden järjestäjällä, mutta turvaohjeita on syytä noudattaa myös siellä.

Näitä ohjeita päivitetään tarvittaessa. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan seurakunnan kotisivuilla ja paikallislehdessä.

 

Matti Tolvanen

kirkkoherra

 

Pääsiäisen kirkas aamu koittaa

 

Kirkon elämä tapahtuu kirkkovuodessa. Sen aikana seuraamme Jumalan pelastustekojen tapahtumia. Emme kuitenkaan vain seuraa, me osallistumme niihin! Tämä tapahtuu erityisellä tavalla jumalanpalveluksessa.

Koronaepidemian vuoksi niin oman seurakuntamme kuin myös muidenkin seurakuntien jäsenet joutuvat viettämään kirkkovuoden suurimman juhlan, pääsiäisen, ilman osallisuutta konkreettiseen jumalanpalvelukseen kirkossa. Tämä on surullista. Onneksi kuitenkin moni voi suoratoiston kautta seurata pitkäperjantain ja pääsiäisaamun jumalanpalvelusta omalta koneeltaan. Mutta ne, joilla tätä mahdollisuutta ei ole, eivät tänäkään vuonna voi kuulla pääsiäisen ilosanomaa oman seurakunnan työntekijöiden ja messupalvelijoiden suusta. Onneksi kuitenkin radio ja televisio välittävät jumalanpalvelukset ihmisten seurattaviksi.

Näin pääsiäinen, Kristuksen ylösnousemuksen päivä koittaa kaikille. Korona ei voi sitä estää. Sanoma ylösnousseesta Kristuksesta etsii tiensä kaipaavien sydämiin. Pääsiäisen virsi muistuttaa tästä:

”Pääsiäisen kirkas aamu koittaa,

 väistyy yön ja pimeyden valta.

Taivaan enkeli on viestin tuonut:

Kristus on ylösnoussut!” (Virsi 91:1)

 

Iloista pääsiäistä teille ja perheillenne!

 

Matti Tolvanen
kirkkoherra

 

 


Olemme muuttaneet

Postiosoite on muuttunut. Uusi osoite on Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi. Viraston avaamisesta asiakkaille tullaan tiedottamaan myöhemmin. 

Diakoniatyön puhelinpäivystys

Diakoniatyöntekijä päivystää ma-pe klo 9-15.

Diakoni Kaisa Käräjämies-Reinilä, puh. 0400 143 606

 

Palveleva puhelin palvelee joka ilta klo 18-24 numerossa 0400 221 180. Lisätietoa palvelevasta puhelimesta ja chatistä löydät tämän linkin takaa.