Uutislistaukseen

Elämäsi matkalle

Olemme viettäneet rakkaan kotimaamme itsenäisyyspäivää koronarajoitusten varjon alla. Pukuloisto ja kättelyjono on tänä vuonna jääneet välistä. Demokratiamme juhlistaminen on toteutettu eri tavalla hiljaisemmin ja uutisvirrasta ovat puuttuneet mielenosoitukset sekä monet muut tyypilliset otsikot. Vapaus on iso käsite.

Siihen perustuu koko yhteiskuntamme toimivuus. Perustuslakimme takaa meille kansalaisina vapauden olla sellaisia, kuin olemme. Tähän kuuluu erottamattomana osana myös vapaus uskoa haluamallaan tavalla. Tai sitten olla uskomatta. 

Itse asiassa, jos olemme tarkkoja, tätä uskomisen vapautta julisti myös Kristus. Hänen toteamuksensa opetuslapsilleen: ”Tahdotteko tekin mennä pois.” kuvastaa ihmeellisellä tavalla Jeesuksen kykyä nähdä ihmisen tahdon alaisiin valintoihin. Joskus on niinkin, että teemme Jumalan tahdon vastaisia asioita ja Hän hyväksyy valintamme yrittämättä muuttaa sitä, vaikka Hänellä siihen valta olisikin. Jopa maailmankaikkeuden luoja kunnioittaa yksilön vapauttamme.
 
Menemme kohti joulua. Meidän on hyvä jokaisen pysähtyä hiljaisuudessa miettimään, millaisen maan ja vapauden jätämme lapsillemme. Huokuuko se turvallisuutta vai jätämmekö heille maailman, josta on imetty kaikki resurssit kuiviin. Taistelemmeko toisiamme vastaan, vai rakennammeko sellaista maailmaa, jossa kaikki voisivat elää sovussa ja rauhassa toisiaan kunnioittaen. Tämäkin on sitä vapautta. 

Joulun sanoma kietoutuu vahvasti pääsiäiseen. Jouluevankeliumia lukiessa on hyvä avata Raamattu myös siitä kohtaa, jossa tämä joulun lapsi antaa uhrauksen meidän edestämme. Kaikki on sovitettu, kaikki on anteeksi annettu. Vapaus on todellisesti läsnä. Sinua siunaten, Eero Haarala.
 

Kirjoittaja Eero Haarala on Kangasniemen helluntaiseurakunnan pastori, johon saamme tutustua tammikuun Ekumeenisessa Majatalossa ke 27.1.2021 klo 18. Teksti on julkaistu Kunnallislehdessä 10.12.2020.

11.12.2020 09.51