Uutislistaukseen

Kyllä me tästä yhdessä selvitään!

Kirjoittaja Mikko Hokkanen on kangasniemeläinen perheenisä, joka on ehtinyt olla hoitamassa synnyinkuntansa yhteisiä asioita peräti neljän vaalikauden ajan. 
 
Mikko arvostaa Kangasniemen kaunista luontoa ja sen asukkaita: yritteliäitä ja mukavia, toisistaan välittäviä ihmisiä. Lue Mikon ajatuksia itsenäisyyspäivästä.
 

”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet
Muistakaa, heille kallis ol' maa
Kertokaa lasten lapsille lauluin
Himmetä ei muistot koskaan saa.”

Veteraanien iltahuuto koskettaa ja sykähdyttää minua jokainen kerta niin, että iho saa vilunväristyksiä ja silmäkulmat kostuvat. Laulussa puhutaan iltahuudosta ja veteraanien sanoman siirtämisestä seuraaville sukupolville. Se muistuttaa meitä siitä, että viimeisetkin Suomen itsenäisyyttä lunastamassa olleet miehet ja naiset ovat kohta poissa. Kangasniemellä ei veteraaneja ole jäljellä enää ainuttakaan, kun viimeinen poistui keskuudestamme tänä vuonna. 
 
Sunnuntaina viettäessämme Suomen itsenäisyyden 103-vuotisjuhlaa meillä on loistava hetki muistuttaa itseämme siitä, kuinka hyvin asiat maassamme oikeastaan ovat. Vanha sanonta siitä, että on lottovoitto syntyä Suomeen, on monen mielestä liioittelua. 
 
Maailman tapahtumia seuratessa voi tuntea itsensä kuitenkin etuoikeutetuksi jo siksi, että meillä suomalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa maamme asioihin sananvapauden ja demokratian keinoin. Kovin pienistä asioista ei kannattaisi valittaa, vaan muistaa, miten suunnattomia uhrauksia edelliset sukupolvet, niin miehet kuin naiset, ovat joutuneet tekemään maamme itsenäisyyden puolesta. 
 
Heidän ansiostaan me nuoremmat sukupolvet olemme saaneet vaalittavaksemme kaikkein kalleimman perinnön, itsenäisen ja riippumattoman isänmaan. Sotasukupolvien työ ja uhraukset ovat mahdollistaneet meille kasvualustan, jonka pohjalta me voimme elää turvallista, tervettä ja verrattain vaurasta elämää. Me voimme luoda ja toteuttaa uusia, innovatiivisia ajatuksia, tuottaa tuotteita ja menestyä. 
 
Meillä kaikilla nuoremmilla sukupolvilla on velvollisuus pitää hyvää huolta Suomesta ja sen asukkaiden hyvinvoinnista voidaksemme puolestamme jättää maamme entistä ehompana tuleville sukupolville.
 
Varsinkin itsenäisyyspäivänä meidän jokaisen on tärkeää pohtia itsenäisyytemme merkitystä, mitä se oikeasti tarkoittaa. Millainen maa Suomi olisi tänään asua, jos Suomen yli olisi marssittu ja maamme olisi miehitetty? Suomi selvisi sillä yhteishengellä, positiivisella asenteella ja huolenpidolla, jota myös talvisodan hengeksi kutsutaan. Se oli kannustin voittamaan ne koettelemukset, jotka Suomen kansan kestettäväksi silloin laitettiin.  
 
Tänään elämme poikkeusaikaa, jolloin kansakunnan selviäminen ja hyvinvointi on jälleen uhattuna. Koronapandemian hoidossa meiltä vaaditaan sitä samaa talvisodan henkeä, yhteistä tahtotilaa, jossa korostuvat vastuullisuus ja toisistamme välittäminen. Viruksen kukistamiseen tarvitaan yhteistyötä ja yhteisymmärrystä. 
 
”Kyllä me tästä yhdessä selvitään.” Toivotan teille kaikille arvokasta ja hyvää itsenäisyyspäivää!

5.12.2020 18.00