Uutislistaukseen

Hitauden viisaudesta


 

   Vanha sanonta kuuluu ´Hitaasti hyvä tulee´. Taitaa olla niin, että tämä viisaus on paljolti unohtunut meiltä nykyihmisiltä. Elämme ajassa, jossa asioiden on tapahduttava nopeasti. Elämme kiireen oravanpyörässä. Ei ihme, että henkinen pahoinvointi ja masentuneisuus ovat maassamme hälyttävästi lisääntyneet. Siksi meidän tulee opetella tietoisesti viisasta hitautta.        

   Hitauden viisautta tarvitaan muutenkin. Tulevan sunnuntain eräs raamatunkohta muistuttaa: ”Itse kunkin tulee olla hidas puhumaan ja hidas vihaan” (Jaak. 1).  Aina on ollut helppoa heti tuomita toinen ihminen, hänen toimensa ja mielipiteensä. Nykyinen viestintätekniikka on muuttanut tilanteen radikaalisti. Nyt on mahdollisuus lähettää yhdellä kertaa väärää tietoa ja syyttäviä viestejä tuhansien luettavaksi.  Nyt jos koskaan meidän kaikkien tulee myös tältä osin opetella tietoisesti viisasta hitautta.

   ”Tyhmä tuo heti julki suuttumuksensa”, sanotaan sananlaskuissa (Sananl. 12:16). Jotta voisimme olla viisaita, meidän tulee olla hitaita, hitaita puhumaan, hitaita somettamaan, hitaita vihastumaan.

Matti Tolvanen

   

2019-05-16 14:49:00.0