Uutislistaukseen

Ministeri Grahn-Laasonen: Kannustan kouluja ja seurakuntia yhteistyöhön selvillä pelisäännöillä

 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa Turussa 7.11.2017.

Päiväkotien ja koulujen joulujuhlissa saa laulaa Enkeli taivaan, ja tutut jouluperinteet, kuten joulukirkossa käyminen, ovat sallittuja kuten ennenkin.

Näin kommentoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, joka julkaisi aihetta koskevan kirjoituksen keskiviikkona Facebookissa. Grahn-Laasonen kertoi kommentoivansa asiaa, koska sitä on häneltä kysytty. Ministeri totesi kannanottonsa pohjautuvan eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietintöön ja siihen perustuvaan ohjeistukseen, jonka Opetushallitus on antanut kouluille.

Koulujen joulujuhlat ja niiden sisältö ovat herättäneet keskustelua tänäkin vuonna. Asiaa on käsitelty muun muassa Ylen uutisessa keskiviikkona.

Grahn-Laasonen toteaa Facebookissa, että koulun joulujuhlassa saa tuoda esille joulun viettämisen perimmäisen syyn ja laulaa Enkeli taivaan, eikä tämä yksinään tee juhlasta uskonnon harjoittamista.

"Seurakuntien joulukirkot taas ovat uskonnon harjoittamista. Nekään eivät ole kiellettyjä, ja kannustan kouluja ja seurakuntia yhteistyöhön selvillä pelisäännöillä: uskonnollisista tilaisuuksista tulee kertoa lasten huoltajille riittävän ajoissa ja on huolehdittava, että tarjolla on muukin vaihtoehto niin, ettei lapsille synny ulkopuolisuuden kokemuksia."

Ministeri kirjoittaa, että uskonnot ja uskonnollinen perinne ovat osa maailman ja elämän rikkautta, ja niitä saa ja pitää käsitellä myös koulussa.

"Oman uskonnon tuntemuksen ja uskontojen lukutaidon merkitys korostuu tänä päivänä entisestään, kun Suomen uskonnollinen kuva monimuotoistuu. Parhaimmillaan uskontojen tuntemus voi ehkäistä ääriajattelua, vahvistaa tervettä identiteettiä ja lisätä ymmärrystä muista uskonnoista", Grahn-Laasonen toteaa.

Hän huomauttaa, että uskonnonvapauteen kuuluu vapaus harjoittaa uskontoa ja tuoda sitä esille. Uskonnonvapautta on myös oikeus uskonnolliseen kasvatukseen.

"Samalla uskonnonvapaus edellyttää, että ketään ei omantuntonsa vastaisesti velvoiteta osallistumaan uskonnon harjoittamiseen."

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa Turussa marraskuussa 2017.

20.12.2018 15.34