Uutislistaukseen

Eijan Mietteitä..

Köyhyydestä

 

Kun rahat eivät riitä, kun pitää laskea käyttövara per viikko, että pärjää seuraavaan tulopäivään, on se pitempään jatkuessaan uuvuttavaa. Ja jos et pärjännyt tulopäivään saakka, rahat loppuivat kesken, mitäs sitten? Mistä sait avun vai olitko ostamatta ruokatarvikkeita sen ajan? Tutkimuksetkin kertovat, että tuloerot Suomessa kasvavat, ihmiset jakaantuvat voimakkaammin hyvä- ja pienituloisiin. Voit tuntea olevasi köyhä vaikka kävisit palkkatyössä tai saisit säännöllisen eläkkeen. Tienattu raha ei vain riitä monien kustannusten noustessa. Moni jättää ostamatta terveydelle välttämättömiä lääkkeitä tai käymättä lääkärissä tai hoitajalla, koska ei ole varaa. Niin aikuinen kuin lapsi tuntee eriarvoisuutta, huonommuutta tässä yhteiskunnassa ja yhteisöissä, kun ei ole mistä ostaa mitä toisillakin on. Siihen on vähän kovaa sanoa, että pitää vain tulla toimeen sillä mitä on.

Toiset tottuvat elämään kukkaron nyörit tiukalla, mutta kaikki eivät jaksa tiukan talouden todellisuudessa kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen. Heittävät hanskat tiskiin väsyessään, eivätkä jaksa avata enää postilaatikosta tulevia laskujakaan.

Kohtuullisuus ja yhteisvastuu olisivat varmasti hyväksi meille ja koko yhteiskunnalle.

Matteuksen evankeliumissa Jeesus puhuu ajasta, jolloin ihmiset kootaan Hänen eteensä: ”Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne…Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.” Vahvaa tekstiä meille kaikille.

Eija Partanen

 

20.9.2017 19.37