Uutislistaukseen

Hyvä voittaa

Villen mietteitä viikonlopuksi

Hyvä voittaa

”Hyvyyden voiman uskollinen suoja piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja. Häneltä saamme huomispäivänkin.” (Virsi 600)

Dietrich Bonhoeffer, saksalainen pappi, vangittiin vuonna 1943, koska kuului natseja vastustavaan vastarintaliikkeeseen. Hän runoili tämän virren sanat tervehdyksenä omaisilleen vuoden 1944 päättyessä. Vankeuden ankeudessakin löytyi toivo. Pahan valta kasvoi ympärillä, mutta vainottu mies luotti hyvän voittoon. Hän pysyi lujana eikä suostunut silittämään hirmuhallitsijaa myötäkarvaan. Pahuuden ratkaisu oli tuolloinkin toisinajattelijoiden vaientaminen. Bonhoeffer määrättiin teloitettavaksi keskitysleirillä huhtikuussa 1945.

Ehkä hyvyydestä pitää tänäkin päivänä puhua, koska pahuus voi yhä kasvaa ympärillä. Ehkä pahan valtaa pitää vastustaa, vaikka siitä joutuu maksamaan hinnan. Ehkä nämä totuudesta kiinni pitävät miehet ja naiset tänäkin päivänä ovat meille toivon kynttilöitä, jotka loistavat siellä, missä yö on pimeä peitto, joka koettaa tukahduttaa vastalauseet, ihmisarvon, uskon hyvään.

Ensi sunnuntain aiheena on ”Jeesus, pahan vallan voittaja”. Vaikka maailmantilanteet näyttävät toivottomilta, vaikka masennus vetää mielen maahan, vaikka ihmisten julmuus saattaa olla sellaista, mitä ei voi kuvitellakaan, maailmalle on annettu lupaus: hyvä voittaa. Paastonaika kutsuu seuraamaan Jeesusta, joka otti konkreettisesti osaa maailman kärsimykseen, koki nahoissaan pahan iskut ja määrättiin vielä teloitettavaksi ihmiskunnan puolesta. Mutta ei siinä kaikki. Me seuraamme Jeesusta paitsi kohti ristiä, myös kohti ylösnousemuksen aamua. Elämä voittaa kuoleman, rakkaus voittaa vihan, hyvyys voittaa pahuuden. Kuinka tänään käyneekin, meidän kanssamme on Jeesus, pahan vallan voittaja.

Ville-kirkkoherra

Kuva NoName_13 Pixabaystä

 

2024-02-29 06:00:00.0