Uutislistaukseen

KIITOS

Hannu Hakalan mietteitä matkalle.

”Kissa elää kiitoksella” on vanha sanonta, joka toimii myös meillä ihmisillä. Jos teet vapaaehtoisesti jotain, josta et odota saavasi palkkaa, usein sana: KIITOS riittää. Jo pieni lapsikin opetetaan käyttämään tuota niin tärkeää sanaa. Muistan omasta lapsuudestani, kuinka vanhemmat sanoivat minulle usein, että ”mites sanotaan”, kun joku antoi minulle jotain. Kiittäminen on perusasioita kun halutaan olla ystävällinen toiselle.

Kuinka usein huomaan kuitenkin tuon sanan jäävän pois omasta sanavarastosta, silloin kun sen paikka olisi. Kehu tai kiitos tehdystä työstä ei ole iso vaiva, varsinkin, jos toinen on oikeasti ansainnut sen. Unohdus tai kiire voi olla syynä ja sekös harmittaa.

Raamattu puhuu paljon kiittämisestä. Se on suorastaan elinehto suhteessa Jumalaan. Paavali ilmaisi asian näin: ”Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa.” Mistä me sitten voimme kiittää, varsinkin jos elämä murjoo eikä Jumala tunnu kuulevan rukouksiamme. Jumala ei välttämättä kiitostamme tarvitse vaan se on meitä varten. Jos opettelemme kiittämään joka tilanteessa jo aivan kuin valmiiksi, me hyväksymme Jumalan aikataulun elämäämme. Samalla se muokkaa meidän asennettamme positiiviseen suuntaan. Kiittäminen on kuin ennakointia Jumalan huolenpidolle. Hän pitää sinusta ja minusta huolen joka tapauksessa. Kiitä jo valmiiksi. Hänen hyvä tahtonsa tapahtuu ajallaan.

Hannu Hakala, srk:n eläkkeellä oleva nuorisotyönohjaaja 

Maisemakuva: Eero Valanko

16.3.2023 06.00