Uutislistaukseen

Juhannus muistuttaa Johannes Kastajasta

Sirkun mietteitä juhannuksen tienoilla

Juhannus muistuttaa Johannes Kastajasta 

Keskikesän juhla, juhannus, on saanut suomenkielisen nimensä Johannes Kastajasta, jonka päivää juhannuksena vietetään. Johanneshan oli Jeesuksen edelläkävijä, joka julisti tulevasta Messiaasta. 

Johanneksen ja Jeesuksen ensi kohtaaminen tapahtui silloin kun he molemmat olivat vielä äitinsä kohdussa. Kun Maria tervehti Elisabetia, Johannes hypähti Elisabetin kohdussa. 

Johannes kasvoi ja vahvistui Hengessä. Hän eli autiomaassa aina siihen saakka, kunnes sai Jumalalta kehotuksen lähteä saarnaamaan ja kastamaan. Johannes oli pukeutunut nahkavyöllä vyötettyyn kamelinkarvavaatteeseen. Myös hänen ruokavalionsa oli erikoinen: heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja. 

Johannes julisti, että hänen jälkeensä tulee toinen, häntä väkevämpi, jonka kenkiäkään hän ei kelpaa riisumaan. Johannes kastoi vedellä, mutta hän julisti, että hänen jälkeensä tulee toinen, joka kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella. 

Johannes kohtasi Jeesuksen toisen kerran silloin kun Jeesus tuli pyytämään Johannekselta kastetta. Aluksi esteltyään Johannes kastoi Jeesuksen, ja silloin taivaat aukenivat ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” 

Johanneksen elämän loppu oli traaginen. Kun Johannes oli nuhdellut neljännesruhtinas Herodes Antipasta siitä, että tämä piti veljensä vaimoa, Herodes vangitutti Johanneksen. Syntymäpäivillään Herodes viehättyi veljentyttärensä tanssista niin paljon, että lupasi antaa tälle, mitä tämä vain haluaisi. Äitinsä yllytyksestä tyttö pyysi Herodekselta Johanneksen päätä vadilla.  

Herodeksen oli täytettävä tytölle antamansa lupaus ja niin hän mestautti Johanneksen. Johanneksen pää tuotiin vadilla tytölle, ja tyttö vei sen äidilleen. Sitten Johanneksen opetuslapset tulivat hakemaan Johanneksen ruumiin ja hautasivat sen.   

Jeesus itse sanoi Johanneksesta, että tämä oli enemmänkin kuin profeetta eikä yksikään naisesta syntynyt ole ollut Johannes Kastajaa suurempi. Johannes oli se, josta oli kirjoitettu:” Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien.” 

Johannes täytti sen tehtävän, jonka Jumala oli hänelle antanut. Virsi 259 kiteyttää sen näin: 

”Johannes tietä tuli valmistamaan, Kristuksen saapumista julistamaan. On Kristuksessa täysi sovitus, anteeksiantamus ja pelastus.” 

Sirkku Tolvanen 

 

23.6.2022 06.00