Uutislistaukseen

Matkalla vapauteen 

Tuula-papin mietteitä kesän alussa.

Kuva on seurakunnan arkistoista 

Matkalla vapauteen 

Todellinen vapaus on sitä, että on vapaa tekemään oikein. Tämä lause jääkaapissa mullisti erään ystävän elämän. Hän kertoo, että aiemmin hän ajautui ratkaisuihin ostosten ja syömisten suhteen. Aiemmin häntä ohjasivat mieliteot ja päähänpistot. Lause ohjasi häntä miettimään, tekikö hän terveytensä kannalta oikeita ratkaisuja: teenkö oikein syödessäni roskaruokaa ja juodessani pulloittain limppareita? Ostoskassin sisältö muuttui, rahaa säästyi, paino putosi, terveys ja olo kohentui. 

Huikeata kuulla, että joku saa kiinni elämäntaparempasta. Joskus sen voi saada aikaan lappu jääkaapin ovessa ja jonnekin syviin kerroksiin uppoava totuus. 

Toisaalta lapun lause voi avata silmät näkemään, kuinka monella tavalla todellisuudessa on mielitekojensa, tapojensa, luonteensa, menneiden kokemusten, ihmisten mielipiteiden, epäilysten yms sitoma. Ja että on todella voimaton. Kyllähän sitä tietää, miten olisi hyvä elää, mikä on oikein ja suotavaa, mutta kun se tieto ei riitä. Onnittelen sinua, jos olet tämän itsessäsi havainnut, vaikka eihän se mukavalta tunnu. 

Jeesuksesta sanotaan Raamatussa, että hän vapauttaa vapauteen. Se tarkoittaa erityisesti vapautumista syyllisyydestä ja rangaistuksesta, lainomaisesta elämästä ja hyväksynnän tavoittelusta. Se vapaus on totta, vaikka sitä ei aina jaksaisi uskoa.  

Jeesuksen vapauttava voima leviää kuin pullataikina kaikille elämän osa-aluille. Sen voiman lähteenä on Jumalan oma sana. Sen avulla Pyhä Henki tekee vapauttavaa työtään Jeesukseen uskovassa. Vapaus ei koskaan ole vaatimus. Vapaus ei koskaan tule tässä elämässä valmiiksi kenenkään kohdalla. Ihanaa silti saada ensi hedelmiä vapaudesta ja olla matkalla kohti täydellistä vapautta.  

Tuula Suuronen

2.6.2022 06.00