Uutislistaukseen

Kristus kärsii kanssamme

Piispa Seppo Häkkisen mietteitä pääsiäisenä 2022 .

Kristus kärsii kanssamme

Sota Ukrainassa on johtanut ajatukset kärsimyksen ongelmaan. Miksi näin piti käydä? Miksi Euroopassa on jälleen sota? Miksi syyttömät joutuvat kärsimään? Monien kysymysten keskellä vastaukset tuntuvat olevan vähissä.

Pääsiäisajan tapahtumat kuljettavat samojen kysymysten äärelle. Miksi Jeesus joutui kärsimään roomalaisten sotilaiden käsissä? Miksi syytön kärsii? Miksi valhe ei aina paljastu tai totuus ei voita? Miksi ihmisen julmuus nostaa liian usein päätään ja lyö vasten kasvoja?

* * *

Profeetta Jesajan kirjassa kuvataan Herran kärsivää palvelijaa. Hän kärsii syyttömänä, kaikkien pilkkaamana ja ylenkatsottuna. Kaikessa siinä, mitä olemme tottuneet pitämään heikkoutena ja inhimillisenä puutteena, toteutuu Jumalan suuri suunnitelma. Kärsimyksen keskelläkin Jumala toimii ja pitää kaikkea käsissään.

Hiljaisen viikon kärsimysnäytelmä näyttäytyy julmana. Jeesuksen elämänvaiheet tuntuvat tappion kärsineen mestarin viimeiseltä kamppailulta. Tämä kuvastuu myös opetuslasten reaktioissa, kun he linnoittautuvat lukkojen taakse peläten ihmisten vihaa.

Pelon keskelle kuuluu kuitenkin rauhoittava viesti: Älkää pelätkö! Näin täytyi tapahtua. Pelko muuttuu hiljalleen iloksi ja rauhaksi.

* * *

Jeesus on ihmisten puolesta kärsinyt Herran palvelija. Kaikkien ylenkatsoma, pilkattu ja häväisty Kristus kärsi, jotta jokaisella ihmisellä olisi rauha. Kuolemallaan hän voitti kaikki pahan vallat.

Kristuksen ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan hankkima rauha ei saa lopullista ilmentymistään tässä ajassa. Maan päällä elämme monenlaisen rikkinäisyyden ja epätäydellisyyden keskellä. Tehtävämme on lievittää toistemme kärsimystä ja keventää lähimmäisemme taakkoja, lähellä ja kaukana.

Vielä elämme kärsimyksen maailmassa. Täällä Kristus itse kärsii kanssamme. Hänen haavojensa hinnalla koko ihmiskunta on pelastettu. Jeesuksessa ihmiskunnalle on annettu toivo.

”En, rakas Jeesus, ymmärtää voi kärsimystäsi, vaan luotan, että sovitit myös minun syntini.” (Virsi 78:2).

 

Pääsiäisenä 2022

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa

14.4.2022 06.00