Uutislistaukseen

Rauha

.

Eeron mietteitä rauhasta, uskonnosta ja täydellisestä rakkaudesta.

Rauha

Ihmisen käsitys rauhasta on kovin polveileva. Me saatamme käyttää tavattoman paljon resursseja saavuttaaksemme juuri sellaisen rauhan, jota me tarvitsemme itsellemme. Tässä rauhanetsinnässään ihminen saattaa aiheuttaa toisille ihmisille suunnatonta kärsimystä. Tämä kuulostaa ristiriitaiselta, mitä se onkin.

Myös kaikissa uskonnoissa on olemassa jokin käsitys rauhasta tai rauhan konsepti. Kristinuskossa tai vaikkapa buddhalaisuudessa tavoitellaan jonkinasteista tasapainoa ihmisen sisäiseen maailmaan. Tämän tasapainon kaiketi olisi tarkoitus edesauttaa ihmistä yksilönä kasvamaan sisäisesti ja sitä kautta kohtelemaan toisiaan paremmin.

Jumala tahtoisi, että voisimme elää rauhassa toistemme kanssa. Kristus itse kehottaa meitä seuraajiaan elämään sovinnossa ja rakkaudessa keskenämme. Tämä piirre kertoo niin itsellemme, kuin toisillemme, että olemme Kristuksen seuraajia.

Uskon todella, että mikäli jokainen ihminen maailmassa omalta asettaisi toisen ihmisen tarpeet omien edelle, voisimme elää hieman paremmassa maailmassa joka päivä. Joka tapauksessa näyttää siltä, että ajatus rauhasta voi olla niin vääristynyt, että se aiheuttaa jopa sodan.

Raamattu sanoo, että täydellinen rakkaus karkottaa kaiken pelon. Rakkaudessa itsessään ei mahdu olemaan mitään pelkoa. Rakastaessaan ihminen itseasiassa luottaa siihen, että toinen ihminen ei koskaan toimi sinua vastaan. Jumala tahtoisi meidän ajattelevan juuri näin. Olemmeko me kykeneviä rakastamaan toisiamme niin syvästi, ettemme koskaan halua järkyttää rauhaa, joka ympärillämme vallitsee. Meistä jokainen voi valita rakkauden ja rauhan sen täydellisimmässä muodossaan, Jeesuksessa.

Sinua siunaten Eero Haarala Koulupastori

Kuvat: Tuija Hokkanen, Päivi Kettunen ja Katja Hepo-oja

24.3.2022 06.00