Uutislistaukseen

Vanhuus – hyvä ja arvokas elämänvaihe

30.9.2021 06.00

Kaisan mietteitä matkalle

Vanhuus – hyvä ja arvokas elämänvaihe

Tulevana sunnuntaina vietetään valtakunnallista Vanhustenpäivää. Sitä seuraava viikko 3.–10.10. on Vanhustenviikko. Tänä vuonna viikkoa vietetään teemalla ”Luonto antaa voimaa”. Vanhustenviikko muistuttaa siitä, että vanheneminen kuuluu tärkeänä osana ihmisen elämänkaareen.

Eräässä ikäihmisten virkistyspäivässä kysyin, mitä on hyvä vanhuus. Suurin osa toivoi itselleen ja läheisilleen terveyttä. Yhä useampi saakin viettää hyvää ja aktiivista vanhuutta. Vanhuudessa kuitenkin avun ja hoidon tarve jossakin vaiheessa kasvaa. Silloin on tärkeää, että ihmisen oma näkemys hyvästä elämästä huomioidaan. On tärkeä muistaa, että ihmiset eivät vanhene samalla tavalla. Elämäntyylit, arvot ja tottumukset ovat erilaiset eri ihmisillä.

Elämällä pitää olla mieli ja tarkoitus. Mahdollisuus tavata toisia ihmisiä, tehdä matkoja tai liikkua luonnossa lisäävät hyvinvointiamme. Vanhenemisen myötä yhä useampi osaa arvostaa ja pysähtyä käsillä olevaan hetkeen. Viime kädessä elämämme ja elinpäivämme ovat Taivaan Isän käsissä: ”Herran armoa on se, että vielä elämme, hänen laupeutensa ei lopu koskaan. Joka aamu Herran armo on uusi, suuri on hänen uskollisuutensa.” (Valit. 3:22–23)

Kaisa Käräjämies-Reinilä

Maisemakuvan on ottanut Eero Valanko