Uutislistaukseen

Bucket List

Villen (ja Simeonin) mietteitä matkalle

Onko sinulla oma bucket list, lista asioista, jotka haluaisit elämäsi aikana ehtiä tehdä, kokea, nähdä? Joku saattaa puhua unelmista, toiveista, jotka haluaisi toteuttaa.

Unelmat ja toiveet kysyvät usein työtä. Harvemmin asiat vain tapahtuvat ilman ponnistelua tai vaivannäköä. Jos unelmanani olisi vaikka käydä Australiassa, pitäisi minun varmaan varautua ja säästää sitä varten, hankkia matkaliput tai vähintäänkin matkustaa sinne. Tuskin minua kukaan tule toiselta puolelta maailmaa hakemaankaan.

Haaveet voivat tuoda elämään mielekkyyttä ja merkitystä. Ne voivat ohjata valintojamme ja auttaa toimimaan arvojemme mukaan. Tuntuu hyvältä, kun jokin, minkä eteen on tehnyt työtä, sitten lopulta toteutuu ja saavuttaa jotain, mitä on kärsivällisesti jaksanut odottaa.

Ensi sunnuntain evankeliumissa vanha Simeon saa ruksata yhden kohdan listaltaan. Hän kohtaa viimein sen, mitä on koko elämänsä odottanut. Hän saa nähdä Jeesuksen, Vapahtajan, maailman valon. Unelman toteutuminen herättää hänessä aiheen kiitokseen: ”Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi, jonka olet kaikille kansoille valmistanut.”

Simeonin tapaus rohkaisee minuakin uskomaan unelmiin. Vaikka kaikki unelmat eivät ehkä toteudu, kärsivällisyys ja sinnikkyys usein palkitaan. Ja Jumalan lupauksiin luottaminen kannattaa. Hän voi johdattaa elämäämme myös unelmien kautta, kuljettaa meitä joskus kauan ja kaukaakin, mutta viedä sitten myös perille. Kun piirrän unelmakarttoja ja listaan haaveita, voin tehdä sen ilolla ja pyytää itselleni tuota Simeonin rauhaa voimaksi matkalle.

Ville, vt. kirkkoherra

Kuva: Stefan Schweihofer Pixabaystä

1.2.2024 22.26