Uutislistaukseen

Tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen

Tuulan mietteitä paastonajalle

Tuhkakeskiviikosta pääsiäiseen

Kiireinen ja stressaava elämänmeno ja kohtuuttomuuksiin paisunut tarjonta kaikessa on saanut monen miettimään vaihtoehtoista elämää. Elämän hidastaminen ja kohtuullistaminen, kulutuksen vähentäminen, vaatimustason alentaminen, monenlainen karsiminen ja yksinkertaistaminen mietityttää ja houkutteleekin. Paastonaika, joka alkaa tuhkakeskiviikkona, on juuri sopiva aika pohtia kaikessa rauhassa omaa elämäntapaa ja ottaa joku sopivan kokoinen askel kohti kestävämpää elämän tapaa.

Paasto ruoasta pidättäytymisenä oli Jeesukselle osa hänen rukouselämäänsä. Se oli osa tapaa irrottautua maailmasta, hiljentyä ja keskittyä Isän Jumalan läsnäoloon. Paasto ja rukous valmistivat häntä kohtaamaan tulevat haasteet. Sellaisena paasto on monelle meistä vierasta, mutta voisi olla tänä vuonna uuden kokeilemisen paikka. Itseänsä voi haastaa myös niin, että päättää varata aikaa rukoukseen ja Jumalan läsnäolossa viipyilemiseen, jos tuntuu, ettei voimavarat riitä ruokapaastoon.

Tuhkakeskiviikkona olet tervetullut aloittamaan paastonajan kirkossa ilman suorituspaineita. Siellä otsaamme piirretään ristinmerkki. Se muistuttaa siitä, mikä paastonajassa on keskeisintä: katseen kääntäminen ristintapahtumiin. Risti muistuttaa Vapahtajamme kärsimyksestä puolestamme ja armollisesta rakkaudesta meitä kohtaan. Se muistuttaa myös siitä, että saamme kuulua hänelle ilman minkäänlaisia suorituksia.

Tuula Suuronen

8.2.2024 06.00