Uutislistaukseen

Kultainen syksy

Päivin mietteitä syksyn väriloiston keskellä. Eero Valanko on kuvannut syksyisen rantamaiseman.

Syksyn aurinko ja jopa pilvinen päivä on valaissut kaunista syysluontoamme. Ruska-ajan pehmeän keltaisen, punaisen sekä ruskean sävyt ovat tulleet esiin varsinkin silloin, kun aurinko kultaa maisemat.

Mietin aikanaan, miten kultaisen säännön sanat sopivat toistensa kanssa yhteen. Sääntö sanana ei tunnu kultaiselta, mutta säännön tarkoitus on olla kultainen. Meidän tulisi olla kultaisia toisillemme.

Meitä kutsutaan valaisemaan toinen toisemme elämänpolkua edes hetken; kuin syksyn aurinko luonnon muutosta kohti talvea. "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Mt. 7:12

Kultaisen säännön voi sanoittaa myös toisin: miten minä toivon, että minua kohdellaan. Ei ole aina taitoja tietää, mitä toinen tarvitsee ja löytää valoisia sanoja toiselle. Yksi elämäni löytöjä on se, että joskus voi vain pysähtyä ja kuunnella: Se voi olla tosi kultaista monelle tänä päivänä.

Harva meistä on seppä syntyessämme. Mutta me voimme oppia. Varsinkin silloin, kun meille ollaan kultaisia. Se tarttuu ja leviää kuin syksyn ruska: Kultaisen säännön siunaus tulee näkyväksi ja tuntuvaksi.

Pastori Päivi Liukkonen

Valokuva: Eero Valanko

14.9.2023 06.00