Jumalanpalvelukset 

ovat yleensä sunnuntaisin klo 10 Kangasniemen kirkossa. Gospelmessua vietetään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, jolloin musiikista vastaa Syvä Huokaus -yhtye. Olet lämpimästi tervetullut mukaan myös seurakunnan FacebookLinkki avautuu uudessa välilehdessä- ja YouTubeLinkki avautuu uudessa välilehdessä-kanavien kautta.

Seurakuntatoimisto/kirkkoherranvirasto avoinna arkisin 9-12,
puh. 0400 143 600 tai kangasniemen.kirkkoherranvirasto@evl.fi.
Osoite: Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi
(kunnantalon 2.krs, käynti pääovesta, oikealle portaat ylös/hissillä 2.kerros)

Papit

Kirkkoherra Ville Tikkanen, p. 0400 143 601, ville.t.tikkanen@evl.fi

Seurakuntapastori Tuula Suuronen,  p. 0400 143 603, tuula.suuronen@evl.fi

Seurakuntapastori Päivi Liukkonen, p. 0400 143 607, paivi.liukkonen@evl.fi

Seurakuntatoimisto 

Toimistosihteeri Outi Virtakallio p. 0400 143600 ark. klo 9-12

Diakoniatyö

Yhteydenotot mielellään puhelimitse ma-pe klo 9-15. Jätä soittopyyntö, jos en pysty vastaamaan. 

Diakonissa Eija Kuitunen, p. 0400 143 606

Palveleva puhelin palvelee joka ilta klo 18-24 numerossa 0400 221 180.

Lisätietoa palvelevasta puhelimesta ja chatistä löydät tämän linkin takaa.
 


 

Kirkkoherran kirjoitus

Vuodenvaihteessa hiihdetty Tour de ski palautti mieleen omat kilpahiihtovuodet, joita tosin kesti vain nelisen vuotta. Lopetin lyhyen urani 16-vuotiaana, koska halusin käyttää aikani mieluummin joukkuelajissa. Hiihtäjän treeniarki oli niin yksinäistä puurtamista, ettei se jaksanut nuorukaista loppuun asti motivoida. Laduilla vietetyt vuodet antoivat minulle kuitenkin leveät hartiat, loputtoman kilpailuhengen ja herkästi kipeytyvän alaselän. Ja kaipuun yhdessä tekemiseen.

Vuodenvaihteeseen liittyy menneen vuoden tarkastelu ja elämänsä suuntaaminen ehkä uusille urille. Viime vuoden lokakuussa ilmestynyt Kirkon nelivuotiskertomus ottaa katsauksen vielä pidemmälle, vuosiin 2020-23. Kertomus kuvaa ja analysoi kirkon tilannetta ja kehityssuuntia. Tällä kertaa kirkko yhdessä koko maailman kanssa on viimeisten neljän vuoden aikana elänyt epävarmuuksien ajassa, kun pandemia, sodat, ilmasto- ja talouskriisi ovat haastaneet ja koetelleet suomalaisten uskoa tulevaisuuteen.

Kirkkokin on yhdenlainen joukkue, jossa ei yksin puurtamalla pärjää. Seurakunta on ennen muuta yhteisö, johon mahtuu erilaisia jäseniä. Nelivuotiskertomus paljastaa senkin, että kirkolla on merkitystä myös heille, jotka eivät sen joukkoon kuulu. Yhteisöllisyydellä on paikkansa yhä yksilökeskeisemmäksi muuttuvassa maailmassa.

Se tulee ilmi muun muassa siinä, mitä suomalaiset pitävät kirkon tehtävistä merkittävimpänä. Kaksi tehtäväaluetta nousee ylitse muiden: Heikompiosaisten auttaminen (88% kaikista suomalaisista ja 91% kirkon jäsenistä pitää erittäin tai melko tärkeänä) ja Kestävien elämänarvojen opettaminen lapsille ja nuorille (82% kaikista suomalaisista, 88% kirkon jäsenistä). Myös Kangasniemen seurakunnassa tämä näkyy muun muassa diakoniassa ja kasvatustyössä. Onkin pakko kehua, miten tätä tärkeää työtä tehdään monilla hartioilla. Meillä on osaava henkilöstö ja laaja vapaaehtoisten toimijoiden porukka. Haluamme tukea mahdollisuuksia lisätä seurakunnassa yhteyden kokemusta monin tavoin, paitsi tilaisuuksien myös yksilöllisten kohtaamisten muodossa.

Toinen mielenkiintoinen nosto nelivuotiskertomuksessa ovat neljä erilaista arvo-orientaatiota siihen, mitä kirkon jäsenet pitävät kirkon työssä erittäin tärkeänä: Yhteiskuntaorientaatioon suuntautuu kolmannes kirkon jäsenistä. Heille tärkeää on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustaminen ja ympäristöarvot. Julistusorientaatioon suuntautuu joka kymmenes kirkon jäsen. Heille on tärkeää evankeliumin julistaminen, kristillisten arvojen puolustaminen ja Raamatun opettaminen. Yhteisöorientaatioon suuntautuu 12 prosenttia kirkon jäsenistä. Heille tärkeää on hengellisyyden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen kirkossa.  Dialogiorientaatioon suuntautuu viitisentoista prosenttia sekä kirkon jäsenistä, että sen työntekijöistä. Heille tärkeää on ekumenia sekä dialogi muiden kirkkokuntien ja muiden uskontojen kanssa.

Orientaatiotkin kertovat, että kirkkoon kuuluu moninainen joukkue suomalaisia. Arvostamme eri asioita, mutta mahdumme samaan tiimiin. Meillä on kuitenkin riittävästi yhteistä. Parhaimmillaan täydennämme toisiamme ja voimme oppia eri tavoin ajattelevilta tai eri asioita painottavilta. Kaikista orientaatioista lisäksi paistaa läpi yhteisön merkitys: oikeudenmukaisuus, yhteisöllisyys, dialogisuus ja evankeliumin yhdistävä voima koskettavat ja palvelevat nimenomaan kanssalähimmäistä, joukkuekaveria, tätä maailmaa, jossa elämme.

Vuonna 2025 ei ihmisen ole edelleenkään hyvä olla yksin. Ollaan ja toimitaan yhdessä, pidetään toisistamme huolta. Ruokitaan motivaatiota, nuorten ja kaikkien. Kilpaillaan yksinäisyyttä vastaan. Ollaan joukkue, jossa on tilaa kuulua, kasvaa ja kysellä yhdessä suuntaa. Tehdään ladut rinnakkain ja lykitään tasatahtia. Koetaan yhdessä yhteisön hyvyys ja vierellä kulkemisen voima.

Siunattua uutta vuotta kaikille!

Ville Tikkanen, kirkkoherra