Kangasniemen kirkko

Kirkkoniementie 2, 51200 Kangasniemi

Kirkko on avoinna jumalanpalvelusten ja muiden tapahtumien aikana.

AJANKOHTAISTA:

Kirkon remontin alkamista on harmittavasti viivästyttänyt muun muassa lämmitysjärjestelmää varten tarvittava vesirakennuslupa, jota seurakunta on hakenut Itä-Suomen Aluehallintohallintovirastolta.

Myös Museoviraston lausunto lopullisista muutossuunnitelmista puuttuu vielä eikä remontin tarkkaa alkamisajankohtaa näin ollen pystytä tässä vaiheessa sanomaan.

Tiedotamme mahdollisuuksien mukaan remontin alkamiseen ja kestoon liittyvistä asioista mm. kotisivuillamme.

Kangasniemen nykyinen kirkko on seurakunnan kolmas kirkko. Ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna

1659 ja kellotapuli 1680, rakentajana oli kauhavalainen Nisius Fränti.

Toisen kirkon rakensi vuonna 1748 August Sorsa. Uusi kellotapuli rakennettiin vuonna 1765. Kirkko ja kellotapuli paloivat elokuussa 1808. Edelliset kirkot sijaitsivat kirkkomaan pohjoislaidalla; paikalla on edelleen nähtävissä toisen kirkon kivijalka sekä muistomerkki.

Nykyinen kirkko ja kellotapuli rakennettiin vuosina 1811 - 1814 ja kirkon vihki käyttöönsä 1.1.1815 kirkkoherra  Aron Molander.

Rakentajana oli savitaipalelainen kuuluisa kirkonrakentaja Matti Salonen. Kirkko on tyypiltään kaksoisristikirkko; sen pituus on n. 47 m, korkeus sisältä on n. 15 m ja kirkossa on istumapaikkoja 1500 hengelle.

Alttaritaulu "Jeesus ottaa jäähyväiset äidiltään" on Berndt Abraham Godenhjelmin maalaus vuodelta 1851.

Kangasalan urkutehtaan valmistamat sähköpneumaattiset urut on hankittu v. 1954 ja peruskorjattu v. 2007. Uruissa on 46 äänikertaa sekä siirtoäänikerta ja kellot.

KELLOTAPULI

Vuonna 1812 valmistuneen kellotapulin rakentaja oli myös Matti Salonen. Tapulissa on kaksi kelloa, joista pienempi, 200-kiloinen, on Tukholmasta vuodelta 1811 ja suurempi, 400-kiloinen on valettu Luvialla vuonna 1848.

..................................................................................................................................................................

KIRKON MENNEISYYTTÄ JA NYKYPÄIVÄÄ KANSIEN VÄLISSÄ:

Kirkkomme 200-vuotisjuhlavuotena 2015 julkaisimme kirkon historiasta ja nykypäivästä kertovan kirjan.  ”Juhlakirjan synty on monen eri tahon yhteistyön tulos. Kangasniemen kunnallislehden vuosikymmenien kuluessa tekemä tärkeä työ kirkollisen perinteen ja historian tallentajana sekä Petri Kauhasen ja Reijo Laitisen kirkollisen perinteen keruutyö näkyvät vahvasti kirjan sisällössä, kirjoittaa kirkkoherra Matti Tolvanen esipuheessaan.

Edellä mainituista lähteistä saimme haastattelujen ja arkistotietojen lisäksi paljon mielenkiintoisia tarinoita kirkon rakentamisesta, kirkossakäynnistä ja kylän muustakin elämästä kahdensadan vuoden aikana.

Kirjaa on myytävän kirkkoherranvirastossa sen aukioloaikoina ma-ti klo 9-12.

Postitse lähetettynä hintaan lisätään 5 euron postikulut.